reede, 25. august 2006

Miks mina peaks esimene olema!?

Ma alati mõtlesin, et kõige nõmedam põhjendus millegi tegemiseks on väide, et "aga alati on ju nii tehtud!". Või siis mingist tegevusest mitte loobumise põhjendus. Koolipraktika ajal mäletan, kuidas üks vanadaam oli põhjendanud lehmale mädanenud ja riknenud heina allapanuks panemist põhjendas sellega, et "aga alati on ju nii tehtud!", et tema küll aru ei saavat, miks see vale on. Lugejatele selgituseks, et lehmadel, rohusööjatel mäletsejalistel nagu nad on, on rumal komme ka küljealla pandud hein/põht pintsli pista, ei pea selle suure töö pärast püsti tõusma.

Olgu. Täna sain teada, et on olemas veel tobedam põhjendus. "Aga kunagi pole nii tehtud!", et põhjendada seda, miks nüüd asju teisiti teha ei võiks. Nuta või naera, seisa käte peal püsti või tee mis tahad, aga mingit uuendust ei saa sellepärast sisse viia, et kunagi varem pole nii tehtud. Mis sellest, et uuendus oleks loogiline, see oleks mugav, see ei nõua lisatööd, aga kunagi pole nii tehtud. Ja vastuvaidleja ei või kohe kindlasti ka mitte olla esimene, kes ütleb, te tegelikult on tegemist loogilise ja hea uuendusega.

Sellega seoses meenus pisiasi, et kuidas mingi okupatsioonivõim sundis vaest rõhutud aga vabadustihkavat Eesti talurahvast 'käimlaid' kasutama hakkama. Varemalt käidi lihtsalt kuskil põõsaall, aga see uuendus olevat toimunud 1. ilmasõja aegu. Kui okupandid kartnud tüüfust ja teisi koledaid seedekulglarikkeid saada. Siis anti karm käsk, et igal majapidamisel peab olema käimla, kus oma vajadusi rahuldada. Peale sõja lõppu olid vihased talupojad kõik need asutused ruttu uuesti maha lammutanud - ikkagi võõra ikke esindajad ja tunnismärgid. Kes siis ometi peldikus hädal võis käia, kunagi varem polnud ju sellist asja tehtud!!! Alles Eesti Vabariigi ajal oli maale ka 'käimla-kultuur' saabunud ja seda tänu linnavurledele, kes seletasid kangesti peen olla tahtvatele talumatsidele, et linnas on igal enesest lugupidaval kodanikul käimla. Ja nii see asi tasapidi juurdus. Ma ei kujuta ette, et kui suur vastuseis veel _vesi_käimla kasutuselevõtuks pidi olema - kunagi ei ole lihtsalt puhast vett sinna visatud, miks mina peaksin seda tegema!?!

Ühesõnaga, vestlus teemal 'palju toredaid ülemusi' ja 'aga vanasti käisid asjad hoopis teistmoodi!' ja 'Aga kunagi pole nii tehtud!!'

Kommentaare ei ole: