neljapäev, 3. august 2006

Ma armastan statistikat, aga elu see kergemaks ei tee kellelgi

Nojahh. Alailma on lehes mõned armsad statistilised uuringud. Selle kohta, et Eesti Mees elab keskmiselt 63 aastat (tegelikult - kui ta on saanud 35, siis tõenäoliselt sureb umbes 90-selt). Siis, et Eesti elanikkond väheneb katastroofilise kiirusega ja ruttu-ruttu tuleb Taist tööjõudu importima hakata. Siis et sündimus kogu aeg langeb ja järjest vähem läheb lapsi kooli. Jne jne.

Keegi võiks ära seletada, miks ei tehta statistikat kolme viimase aasta andmete alusel võrrelduna ntks 10 aasta taguse ajaga + ajaskaala 20 aasta ulatuses? St. võibolla tehakse ka, aga seda lihtsalt ajakirjanduses ei avaldata. See, et aastal 2006 tahab X hulk lapsi lasteaeda minna, oli selge juba 2004. aasta lõpuks, siis nad enamasti sündisid. Terve 2005. aasta oli aega probleemile lahendust otsida, aga "suure mure" et lapsi on "liiga palju" avastasid omavalitsused, kes peavad lasteaiakohtade pärast muretsema alles 2006. aasta juunis. Arvestades, et "suur mure" on hetkel umbes 2-aastane, selgub viie aasta pärast "suur probleem" et koolikohti ei ole, sest lapsi on liiga palju ja koolidesse lihtsalt ei mahu ära. Sest statistika ütles 2005. aasta lõpul, et arvestades kooli minejate statistikat läheb igal aastal järjest vähem lapsi kooli, seega tuleb koolikohti vähendada. Kuigi sünnistatistika räägib, et igal aastal alates 2006. aastast läheb järjest rohkem lapsi kooli, kui eelmisel aastal.

Kas on siis nii erikuradiraske need kaks asja kokku panna, et kui palju lapsi mingil aastal sündis ja millal nad kõik arvestuslikult kooli peaks minema. Kooli, st 1. klassi???

Kommentaare ei ole: