kolmapäev, 17. november 2004

kuus sada miljonit krooni

Tegelt kirjutatakse see kuus ja sada kokku, aga 'kuus sada' on palju väljendusrikkam kui 'kuussada'. See selleks.

Nii hea äriidee. Teeme riigiaktsiaseltsi, anname talle 600miljonit ja siis on kõik Eestimaa koolid nagu hopsti! korras, päevapealt. Onju. Mõnel mehel ikka taskud nii erikuradimoodi sügelevad, et enam üldse mõistlikku mõtet ei poeta. Võtame nüüd nii. Kõigepealt peab olema mingine nõukogu, vähemalt 5 inimest, aga kindlasti paaritu arv, et hääled pooleks ei langeks. Siis tegevjuht, kes teeb .... midagi. St sama mida ntks H. Danilov Haigekassa eesotsas, ja seda vähemalt 30 tuhande krooni eest kuus. Siis peab olema üks raamatupidaja-finantsist, kes raha jagab. Aga et rahajagamine ei oleks ainuisikuline, siis peab tal olema vähemalt 3 alama astme alluvat, kes tegeliku töö ära teevad. Seega on meil 1 osakonnajuhataja (vähemalt 10tuhat kuus) ning kolm ametnikku (vähemalt 6tuhat kuus). Siis peavad kõik koolid hakkama kõigepealt tõestama selelle ASile, et nad on ikka koolid. Nende tõestuste läbivaatuseks peab olema vähemalt 3 ametnikku (palk vt. eelnevast) ja nende ametnike töö koordineerimiseks vähemalt 1 osakonnajuhataja (palk vt. eelnevast) Võibolla isegi et on mitu bürood, siis lisandub veel vähemalt 2 büroojuhatajat (palk vähemalt 8tuhat kuus) ning veel kolm ametnikku.

Kui kõik koolid on tõestanud,e t nad on koolid, peavad nad kõik hakakma raha taotlema. Taotlused tuleb vastu võtta ja läbitöötada. Selleks on omakorda vaja 1 osakond vähemalt 2 bürooga (1 osakonnajuhataja, 2 büroojuhatajat, 6 ametnikku), et kontrollida, et kas taotlused on korrektselt esitatud. Ja siis tuleb välja nuputada, et kas taotlus rahuldada või lükata tagasi. (jälle 1 osakond 2 bürooga)

Ning siis selgub, et kogu lugu on nii suureks paisunud, et on vaja laiendada finantsosakonda (2 büroojuhatajat + 3 ametnikku) ja siis veel iga suunajaoks oma tegevjuhi abi (vähemalt 15tuhat kuus), kes vastutab oma valdkonna kaitsmise arendamise eest tegevjuhi juures.

Nii, lööme nüüd arvud kokku:
1 X 30 000
3 X 15 000
4 X 10 000
8 X 8 000
24 X 6 000
-------------
324 000 krooni kuus palkadeks (+ lisatasud muidugi)
Et sots.maksu peab ka maksma, siis korrutame summa kahega (no selguse ja lihtsuse huvides)

646 000 krooni kuus palkadeks, seda 12 kuud aastas
7 752 000 krooni aastas palkadeks ja tuleb prognoosida ka võimalikku personali juurdevoolu, seega vähemalt 9 miljonit on aastas, s.o. esimese aasta jooksul palgakulusid. Edaspidi need tõusevad, sest eduka töö eest makstakse ka preemiaid jne.

Kokkuvõtteks - on see kuussada miljonit ikkagi nii suur summa, et selleks era-riigi firma luua??? Tunduvalt odavam oleks palgata mõni matemaatik tähtajaliselt ministeriumisse, kes töötaks välja valemi, mille alusel raha koolidele otse ministeriumist kätte jagada. Valemi, mis võtaks arvesse kooli asukohta, õpilaste arvu, viimast remondiaega ning maja füüsilist täituvust. Et ntks Tallinna Saksagümnaasium, mis töötab pea kahekordse täituvuskoormusega saaks lisaraha vähem kui mõni Kapa-Kohila Gümnaasium, kus maja töötab 0,1kordse täitumuskoormusega ja mida pole viimase 20 aasta jooksul keegi remontida jõudnud?!

Mehed, tegudele!


_____________
Parandus: tegevjuhil peab olema ka sekretär-asjaajaja, peenema nimega juhi abi. Kuna kaadervärk paisub nii suureks, siis moodustub temast ja temale alluvast 2-st büroost terve sekretariaat, kes tegeleb sisenevate-väljuvate kirjade tembeldamise, nende arhiveerimise ning õigetele (tegelt valedele) inimestele edastamisega. Lisaks veel kantseleitarvete soetamisega. Mis omakorda tingib eraldi majandusosakonna loomise, sest varustamine ei ole üldse sekretäride rida. Lisaks veel see, mille esialgu unustasin, et kuna on 21. sajand ja arvutiajastu, siis on kindlasti vajalik ka IT-osakond 2 bürooga. Mida need 9 inimest kõik tegema peaksid, pole aimugi. Tõenäoliselt mängivad võrgus duke-nukemit ja panevad järjest võimsamaid servereid püsti, sest töötajad kurdavad liiga aeglast internetikasutust. Ja muidugi veel välissuhete osakond. Sest keegi peab ka suhtlema. Väljas. Selle osakonna 9-t inimest on harva majas näha, sõltuvalt nende tööst.

Mis siis tuli kokku?? Veel 4 osakonda, s.o. 4 osakonnajuhatajat, 8 büroojuhatajat ning 24 ametnikku, kokku 496 000 krooni eest kuus ehk 5 952 000krooni eest aastas.

Koos eelnevaga kokku siis 7 752 000 + 5 952 000= 13 704 000, ümmarguselt 14 miljonit aastas palgakuludeks. (kindlasti on nii suurele organisatsioonile juba 3-st tegevjuhiabist vähe, aga seda teemat ei jaksa praegu edasi arendada, põhimõte on ju selge??) Kui suur see 600 000 000 oligi???

Kommentaare ei ole: