neljapäev, 27. juuli 2006

Tööd võib teha, kuida mitte palka saada?!

Sattusin peale sellele artiklile, millest oli inspireeritud ühe Äripäeva ajakirjaniku hüüatus, et eesti riigis on ainult perefirmade ja talude omanikel õigus oma lastest töökad ja läbilöögivõimelised inimesed kasvatada.
Lugu ise oli järgmine, et saadud vihje peale tehti ajakirjanduslik katse. Saadeti 12-aastane poiss Keilas selle bussi peale, mis 'turuvarblasi' Kadarbiku tallu tööle viib. Ja selgus, et kohapeal ei küsinud keegi ta sünnitunnistust näha, et veenduda, kas on tegemist tööealise kontingendiga. Peale tema olevat olnud veel 3 alla 13-aastast tööl. Et söök ja jook pidi omal kaasas olema, lõuna oli pool tundi, tööpäev kaheksa tundi ja (mis kõige hullem!!) lapsed pidid töötama kõrvuti täiskasvanutega ning said oma töö eest palka - 125....250 kr. päevas.
Kõige rohkem vist saigi talu peremees võtta selle eest, et ta alaealistele palka maksis ja et neil täiskasvanute kõrval töötada lubas, sest.... Eesti seaduste järgi ei tohi alla 13-aastane palgatööd teha. Ta peab abistama jõudumööda pere töödes, aga palka saada selle eest ei tohi.
Samas 4-st tööl olnud lapsest vaid ühest ei räägitud, et kes ta on ja miks töötab. 1 oli nö. katseloom, 1 käis tööl, et võrri osta ja 1 käis tööl et suitsu osta.
Ma saan aru, et seadus on kõigile jne. Aga ma ütleks, et see on ka jama. Oma tüdrukut olen püüdnud kasvatada vaimus, et aidata saab seda, kes osa ise ära teeb. Et siis aitad natuke, kus abi vaja. Et kui mina kõik tema eest ära teen, pole see enam aitamine.
Veel mingid kohalikud onud rääkisid lehes, kuidas nemad öelnud töödotsivatele lastele, et enne nälgige kodus, kui sinna põllule tööle lähete, et töö olevat liiga raske. OK Kui sul on võimalus 5 päeva nädalas saada ~150 krooni peopeale, et süüa osta (või minupärast kasvõi kummiliimi, ausalt!) või siis kodus nälgida (või see raha varastada?), siis... Kumma poolt te ise oleksite? Vaest katselooma kujutati seal suure kannatajana. Et kuidas ta ikkagi ära väsis ja kui hea oli järgmisel päeval krõpsu jalimonaadi osta ja mitte tööle minna. OK võibolal ta oligi kannataja, aga.... Aga kui palju ta muidu päevas end liigutab? Istub arvutitaga, hängib kuskil kaubanduskeskuses, vahib telekat? Kapsaste kõplamine ja rohimine pole minuteada küll mingi eriti tappev töö. Liiati toimub see värskes õhus ja on üleüldse tervislik end natuke liigutada ka. Minumeelest oli seal rohkem üleüldine tööohutuse eiramine, sest joogivett põllul ei olnud. Samuti ei olevat 'King-Kong' puhata lubanud. Aga aeglasemalt tegutsemist ikka keelati või oldi pidevalt piitsaga kukil nagu orjadel suhkrurooistandustes? Ja kuidas peaks laps õigeid töövõtteid omandama, kui mitte täiskasvanut kõrvalt jälgides? Iseasi kui heaks eeskujuks on tavalised paadialused töövõtete omandamisel, aga mine sa tea.

Ma vist olen eriline rets-ema ja minult tuleks kindlasti vähemalt mõne lapseõiguste kaitsja arvates vanemlikud õigused ära võtta, aga mina küll lubaksin oma lapsel ~10-selt sinna kõplama-rohima minna suvel. Eriti kui tal on mõni suur unistus, mida ta tahab omale saada. Et siis suvel kapsapõllus töötades kogub raha ja mis puudu tuleb sügisel, võin ma juba südamerahuga talle kinkida - oma teenitud raha eest ostetu on palju väärtuslikum kui see, mille lihtsalt niisama kätte saad. Lisaks on minu meelest just boonuseks see, et kui tahad töötada, siis lähed, saad raha peopeale õhtul ja kui järgmisel päeval end liiga väsinuna tunned... jätad minemata. On lapsel võimalus nii töötada kui ka puhata, niisama hängida ja rannas käia.

PS. Poisil olevat põllul paha hakanud. Helistanud emale, et paha on. Tegelikult on ju nii, et ega siis brigadirile ei tohi öelda, et sul on paha olla, eks. Et suu on ikkagi ainult söömiseks mõeldud, mitte rääkimiseks.

PPS. Minumeelest on tegemist ikkagi mingi pseudoprobleemiga. Kui mõni pannakse sama rasket tööd tegema vast juba 4-5 aastaselt perefirma raames (noh need jutud ju tuttavad, kus üks lastest emme lemmik ja ei tee midagi, teine aga on see, kes kasib, keedab, rohib, eks??) ja ei saa selle eest sentigi, võibolal ei jätku isegi komiraha, siis see on normaalne. Aga 12-aastane linnalaps vahtigu niisama? Nor-maal-ne!!

Kommentaare ei ole: