reede, 19. mai 2006

Palve

Säärase kirja saatsin ka Postimehe lugejaveergu. Näis, kas avaldatakse ka.

Lugesin ajalehest, et "Kõik puhuvad" kampaaniad tuleb ära keelata. Et see piiravat inimõigusi ja ahistavat autojuhte. Vähemalt justiitsministeeriumi ametnike arvates. Samas polevat ükski autojuht oma õiguste rikkumise pärast protesteerinud. Sellega seoses on minul, liiklejal küsimus. Kelle inimõiguste pärast ikkagi muretsetakse? Kellel on inimesena rohkem õigusi, kas kainel liiklejal kes hukkub või sandistub purjus juhi roolitud auto rataste all või purjus juhil kes peab ahistavaks korra 'torusse' puhuda? Kas minul, minu lastel, minu vanematel, sõpradel-tuttavatel polegi põhiseaduslikku õigust elada normaalset elu? Kas meie, kes me ei riku seadust peame kannatama mõne seaduserikkuja inimõiguste pärast?
Sama loogika järgi tuleks keelata ka ühistranspordis piletite kontrollimine, kuna see piirab inimeste õigust vabalt liigelda. Hommikul tööle tõtates aga rikub minu kohustust õigeks ajaks tööle jõuda.
Ma arvan, et ÜKSKI seadusekuulekas inimene ei pane pahaks, kui teda kontrollitakse nii igaks juhuks. Pahaks paneb vaid see, kes kardab ise "vahele jääda" ja püüab seetõttu esimesel võimalusel reegleid muuta, et seda ei juhtuks. Avariisse sattunu jaoks ei ole ju vahet, kas avarii juhtus pühapäeval või kolmapäeval, tipptunnil või öösel. Ka see mitte, kas avarii põhjustanud juhi veres oli alkoholisisaldus 0,2 või 2,0 promilli. Temal ja ta lähedastel on tempel igaveseks. Mälus, kehal, pildialbumis. Palun ärge lõpetage puhumiskampaaniaid, meil on niigi liiga palju alkoholisurmasid!

Kommentaare ei ole: