esmaspäev, 22. mai 2006

"Asi ei ole "Kõik puhuvad" kampaanias vaid suhtumises"

Õige ta on, Duke. Asi ON suhtumises. Seda, et meil telefonikõnesid pealt EI kuulata või et minu (e-)kirju EI loeta, ei ole üldsegi mitte tõestatud. Tavalised kirjad näevad tihtipeale küll postkastis nii välja, et nagu oleks lihtsalt kobalt avatud-suletud.

Tõsi, pidev kontroll viib välja politseiriigini. Aga antud juhul ei ole ju tegemist PIDEVA KONTROLLIGA. Tavaliselt on neid "Kõik puhuvad" reide isegi raadiost eelnevalt teatatud, et sel-ja-sel-kuupäeval toimub seal-ja-seal-Eesti-otsas. Ja on inimese vaba valik kontrolli sattuda. Tegelikult. Või siis mitte sattuda.

Aga bussis kontrollitakse ka pileteid, kohe lauskontroll on ja ei teatata isegi ette, et 'täna on Falcki reid 10. liini bussis kell 8:00-11:30'. Et piletikontroll on ikka hullem inimõiguste piiramine siis ju?! Piletita sõitjate kohta öeldakse, et tegemist on 'sõiduvarastega' ja et nad olevat väga ühiskonnaohtlik kontingent. Nende leidmiseks kontrollitakse KÕIKI bussis viibijaid. Kuigi 1 sõiduvaras ei ohusta kuidagi ülejäänud reisijate turvalisust vms. Aga puhuda ei tohi, sest see olevat ebainimlik ahistamine, kuigi purjuspäi roolikeeraja tõttu on otseselt ohus tema enda ja kaasliiklejate elud.

Tegelikult paraneb asi sellest hetkest, kui meie kallid meediatähelepanukeskpunktis olevad isikud (poliitikud, ärikad, pankurid, näitlejad jm. 'prominendid') hakkavad täiesti üheselt rõhuma karskete eluviiside propageerimisele. Et põhimõtteliselt mingit 'kraadi-jooki' ei tarvita, et demonstratiivselt puhub enne sõitmahakkamist alkomeetrisse, et kõik näeksid - olen kaine!! Kui avalikult tehakse selgeks, et purjus olek on OUT ja kainus IN, siis muutub ka üldine ühiskonna suhtumine. Nii kaua, kui iga poliitik on purjuspäi roolikeeramisega vahele jäänud (ok, peaaegu iga...), kui meil propageeritakse Jan Uuspõllu mängitud Sinist Esmaspäeva (kuigi tal endal vast polegi alkoholiga probleeme, aga vblla et on ka), ei muutu midagi. Inimesed käituvad eeskujude järgi, olgu need millised tahes.

Kommentaare ei ole: