reede, 8. oktoober 2004

Järjekordne teaduslik uurimus

No vanu ajalehti tasub uurida. Näiteks eilases lehes oli jutt sellest, et suitsetamine põhjustab norskamist.Viidi läbi küsitlus (just küsitlus, mitte uuring) selel kohta, et kuidas iimesed magavad ja kas ja kui palju nad suitsetavad. Küsimus oli täpsemalt, et 'kui tihti norskate häirivalt' vms. Ja tehti rõõmus järeldus, et suitsetamine põhjustab norskamist, sest iga 4. suitsetaja norkas 'häirivalt' 3 või enamal ööl nädalas, samas kui mittesuitsetajatel juhtus seda igal 5. inimesel. Kõva uuring küll, eks. Iseasi, kui oleks kodakondsetelt järgi küsinud, et kuidas magavad ;)

Kusjuures oli mitu erinevat teooriat selle kohta, et miks nii. Kõige eredam neist oli, et nikotiinisõltuvuses organism tahab uut 'laksu' saada ja see muudab une pinnapealseks ja siis hakkabki inimene norskama. Teine hea versioon oli, et kunanikotiin on närvimürk, siis see muudab suulae ja kurgu lihased lõdvaks ja siis tekib hingamisteede sulgus ja sellega seoses norskamine. Selel teise versiooni kohta tekkis mul küsimus, et nikotiin levib ju kogu organismis, miks siis ei uurita ntks voodimärgamise seost suitsetamisega???

Samas puudus absoluutselt viide sellele, et oleks vastupidise seose võimalikust isegi kaalutud - et inimesed, kes norskavad hakkavad soodsate asjaolude kokkulangedes varem või hiljem suitsetama?? Et norskamise (hingamisteede sulguse) tõttu ei puhka öösel välja ja siis on päeval hädasti mingit ergutit vaja (mida nikotiin ju kahtlemata on!), et üldse päev üle elada.

Seega, võetakse kaks teineteisest suht. sõltumatut näitajat ja püütakse asi keerata omale soodsas suunas. See pole teadus, see on alkeemia, kallid ajakirajnikud!!

Kommentaare ei ole: