esmaspäev, 3. aprill 2006

Vaene väike Sinisilm+beebi :(

Nojahh. Lugesin ja sain aru ja..... ja ei saanud ka. Et kui allergia on ainult munavalge vastu, kas siis munakollast ka ei tohi süüa? Kas tõesti inimesed arvavad, et sojapiim on (sama hea kui) piim? Kas inimene on kapsale ka allergiline, et ainult riisist ja tatrast peab elama? Ja kuidas on lood odrajahuga?

Lisaks see, et piima talumatust on kahte liiki - on piimasuhkru talumatus, kus organism ei tule toime ülipika suhkruahela 'pooleks lõikamisega', ning on piimavalgu talumatus, kus organism ei oska piimavalku (mis koosneb, kui ma õigesti mäletan, oma 70% ulatuses kaseiinist) 'katki teha' e. aminohapeteks lammutada. 1. juhul soovitatakse tarbida 'töödeldud' piima, e. hapupiima, kohupiima, jogurtit. 2. juhul tuleb tõesti piima vältida.

Kitsepiima 'raviomadustest' ja mitteallergilissust ei oska muudmoodi kommenteerida, et seal vist on valgud kudiagi .... 'teistmoodi struktuuriga'. Et lihtsalt ka need, kelle seedesüsteem mõningate ensüümide puuduse tõttu lehmapiimast 'pöördesse' läheb, saavad sellega 'hakkama'. Ja kitsepiim on vaieldamatult magusam ja ka valguvaesem, kui 'lehmakas'. Tallinna lähistel on minuteada kitsepiimamüüjaid küllaga, aga kilohind on üle 20 krooni. Kui on huvi, siis saab otsida ja kontaktide vahetamisel abiks olla. :)

PS. minu meelest on sojapiim saatanast. Eriti see lisand 'piim' selles nimetuses. Kui juba 'või' ei või kasutada toote juures, mis sisaldab taimseid rasvu (peaks olema ainult piimarasvad!), siis 'piim' taimse toodangu kohta on ju ka vale - pigem 'piimalaadne ollus'.

PPS. tegelikult on piima ülisuur propageerimine üldse natuke jabur, sest TEGELIKULT saab kõik vajalikud mineraalid-rasvad-valgud-süsivesikud kätte ka teistest toiduainetest, kui süüa piisavalt mitmekesist toitu. 'Poepiim' ei ole 'lehmapiim' ja vett tuleb kraanist niigi ;)

PPPS. ise lugenud ei ole, aga L. Viilmaal olevat oma käsitlus allergiate tekkimise kohta. St. allergia kohta ei tea, aga igasugused nohud-köhad, e. hindamisteede haigused olevat oluliselt seotudki 'hingehaigustega'. Et üks asi on see, kui sa lihtsalt käid talvel märja peaga ringi - siis peadki haigeks jääma! - ja hoopis teine, kui omateada kuskil külmetanud ei ole, aga ikka on krooniliselt köha-nohu. Siis oled end ise 'haigeks mõelnud'. Ja väikelapse 'seletamatud haigused' olevat vanemate suhtlemise/suhtlematuse vili. Ei tea. Vblla on õige ka.

Kommentaare ei ole: