teisipäev, 1. veebruar 2005

Haigekassa

Krt. Jälle härib üks asi. Nimelt kurdab Haigekassa, et neil jääb järjest vähem raha inimeste ravimiseks, sest et ravimid vajavad kompenseerimist aga ravimihinnad tõusevad ning haigushüvitist tuleb maksta aga palgad muudkui tõusevad. Samuti tõuseb järjest erakorralise meditsiini osakaal tehtud meditsiinitöös. Minul on ettepanek, kuidas meditsiini raha pisutki juurde saada ning 'erakoralist' vähendada.

Nimelt: igasugu 'erakorraliste juhtumite' puhul maksaks 'erakorralise juhtumi' põhjustaja teatud % haigekassa poolt tehtud kulutustest tagasi.
Ntks. Kui inimene (loe:jalakäija) libastub ja murrab jalaluu, sest tee on lausjääs sest kojamees pole teed korda teinud, on kojamees ju süüdi, eksole?? Et siis edasi tema palgast peetakse kinni kuni see Haigekassa poolt nõutav summa tasutud saab. Kui ühistu pole omale kojameest või hooldusfirmat palganud, peab elamu/korteriühistu omavahenditest tasuma haigekassale ja trahvi veel peale kauba. Kui kojames või hooldusfirma palgatud siis .... No selle kohta öeldakse 'hõlptulu saamine' kui palk võetakse vastu, aga tööd ära ei tehta?!

Samas see skeem enamuste liiklusõnnetuste puhul ei tööta. Kuigi raadios öeldakse, et süüdi on libedus. See on ammuteada fakt, et kõigepealt hoolitsetakse suurte magistraalteede korrasoleku eest ja siis minnkase järjest tillemate teede kallale. Aga. Kui ikkagi on selgelt näha, et suure liiklusõnnetuse põhjustas alkoholijoobes sõitmine, siis .... Miks ei peaks roolijoodik omavahenditest tekkinud kahju osaliselt hüvitama?? Kui ikkagi õnnetusjuhtub möödasõidul, on möödatrügija selgelt süüdi õnnetuses??

Samas ei oleks vaja laiendada kahjunõuet perele, kui õnnetuse põhjustaja õnnetuses hukkub.

Ühesõnaga, ma arvan, et see tooks esialgu Haigekassale lisaraha, edaspidi aga jääks ehk õnnetusi vähemaks, kuna arvestatakse ka võimaliku rahalise kahjuga, mis õnnetusega kaasneks. Muidugi ei saa otsida 'süüdlast' ntks infarkti või kopsupõletiku puhul. Või mine sa tea, kui Eesti riik otsustaks võtta vastu otsuse toetada hagejaid, siis ehk isegi hakataks süüdlasi leidma???

Kommentaare ei ole: